Din version av ‘Självbild’ behöver uppdateras. Vill du installera version 2.0 nu?

Det finns ett väldigt intressant fenomen som jag ser hos många coachingklienter. De har inte uppfattat att de är vuxna utan har samma självbild som de hade på högstadiet.

Om du var töntig, utanför, mobbad eller inte fick hångla på högstadiet formar det din självbild. Det är ju rimligt då, men du är inte 14 år längre. Livet förändras radikalt mellan högstadiet och 30årsåldern, men det är inte alltid som självbilden hänger med.

Jag möter aspampiga businesskvinnor som är coola, vackra och skithäftiga personer. Men när det kommer till dejtande känner de sig som den töntiga tjejen med tandställning och glasögon i 8B.

Jag möter män med skägg och skjorta som trots att de numera har världens pondus, ser bra ut och är jättespännande personer behållit samma kroppsspråk, självbild och beteendemönster som sitt töntiga 15åriga jag när de dejtar. Det är naturligtvis inte så attraktivt.

Det här kan låta helt galet men det är suuupervanligt! En stor och viktig del av vår självbild etableras i barndomen och tonåren och du riskerar att fastna där om du inte gör en medveten ansträngning att uppdatera självbilden. Det här är anledningen till att det som kallas “impostor syndrom“, där man känner sig som en bluff, är så vanligt. Om din självbild ger dig en känsla av att vara barn eller tonåring kommer det ju kännas väldigt konstigt att exempelvis vara chef över andra vuxna. Det kommer inte vara konstigt för någon annan, för alla andra ser dig som en kompetent och vuxen person, men inom dig kommer det skava.

SJÄLVBILD OCH DEJTANDE

Självbilden är inte huggen i sten och kan skifta i olika situationer. Det är därför någon kan känna sig helt vuxen, kompetent och trygg när det kommer till jobb eller vänskap, men tvivla på sig själv när det kommer till dejtande och attraktion. Det skapar naturligtvis problem. Det är inte bara svårt utan även rätt olämpligt, att dejta, flirta vara intim med någon när du inte känner dig vuxen.

För många kan det här göra att det låser sig helt. Man känner sig inte “trovärdig” i en flirtig situation när man inte känner sig vuxen. Impostor syndromet kan slå till med full kraft och det känns som att man bara kommer göra bort sig om man försöker.

Det här påverkar också i högsta grad vem du dejtar och vad du tror att du har att erbjuda till en annan person. Det kommer en känsla av underlägsenhet med att känna sig som ett barn och det påverkar vem vi tror att vi kan, får och har möjlighet att dejta. Jag möter exempelvis många kvinnor som inte vågar dejta jämnåriga män. Det känns som att de inte skulle ha något att erbjuda en vuxen man. Det stämmer naturligtvis inte, men självbilden styr hur vi uppfattar världen, beter oss och förhåller oss till andra människor. (Jag skrev en artikel om det i Aftonbladet för några år sedan, du hittar den här.)

UPPDATERA DIN SJÄLVBILD!

Jag pratar ofta med klienter om skillnaden mellan att känna sig som en flicka och en kvinna (eller pojke/man). Vad innebär det egentligen? Det finns ju ingen färdig manual här utan varje person behöver upptäcka vad det innebär att vara vuxen för just dig. Det är viktigt att din självbild är uppdaterad och i kontakt med verkligheten!

Många behöver därför medvetet anstränga sig för att släppa taget om sin flickighet/pojkighet. De behöver hitta fram till en känsla av att vara vuxen. Det är ett viktigt och effektivt sätt att bygga självförtroende kopplat till just dejtande.

Det här kan påverka hur man exempelvis klär sig, talar eller tittar på någon. Om du inte känner dig vuxen kommer det vara svårt att känna dig sexig och då blir det svårt att få dejtandet att komma förbi en rent vänskaplig nivå.

Ofta behövs det inte särskilt mycket mer än lite introspektion och reflektion kring det här för att mönstret ska brytas. Man har bara inte satt ord på vad exakt det är som spökar och skaver. Så fort du identifierar att det handlar om att du inte känner dig vuxen kan du börja reflektera över ditt beteende i olika sammanhang. Sen kan du testa att göra på andra sätt.

Till exempel såhär:
Om du hade känt dig mer vuxen, vem hade du vågat högerswipa då? Vad hade du haft på dig på dejten? Hade du känt dig tryggare med att flirta? Hade du kommunicerat tydligare? Skulle du känt dig värd mer och ta mer initiativ istället för att vänta på att bli vald?

Fundera över vad det innebär för dig att vara vuxen. Börja sedan testa de beteenden som ingår i din unika vuxendefinition och se hur det påverkar självbilden. Öva samtidigt på att släppa taget om de beteenden som inte känns helt vuxna.

Vill du ha hjälp med att uppdatera självbilden? Läs mer om dejtingcoaching här!

Varukorg
Rulla till toppen