Om att våga prova utan att veta hur det kommer gå

Att dejta kan vara läskigt, det är jag den första att hålla med om. Det kan vara skitläskigt. Och när saker är läskiga tenderar vi att försöka skydda oss, undvika risker och göra trygga val. Problemet med det i dejtingsammanhang är att våra trygga val ofta består att att vänta, avvakta och göra ingenting. Eller åtminstone göra alldeles för lite.

Vi undviker att ställa en fråga vi vill ställa för tänk om vi får ett nej.
Vi avstår från att föreslå en dejt för tänk om den andra inte vill.
Vi låter bli att flirta för tänk om det inte besvaras.

Men låt oss tillämpa det här ”säkerhetsbeteendet” på några andra situationer i livet:

Föreställ dig att du står i en galleria och hittar ett par byxor som ser snygga ut. Men låter bli att prova dem för tänk om de inte passar. Istället fortsätter du använda dina gamla slitna byxor ett tag till…

Eller att du gick till en ny restaurang du aldrig varit på innan. Men går därifrån utan att beställa nåt för tänk om maten inte är god. Istället går du hem och äter dina vanliga köttbullar istället…

Eller att du ska söka ditt drömjobb. Men skiter i det för tänk om du inte får det. Istället stannar du några år till på ditt gamla jobb som inte utmanar eller stimulerar dig…

Visst har du eliminerat några (långsökta) risker, men ärligt talat, vad blir det här för liv?

Lev inte som killen i den här sången:

VÅGA UPPLEVA LIVET!

Den gemensamma nämnaren för vart och ett av de här besluten, oavsett om det gäller dejting eller livet i stort, är att du agerar utifrån ett oönskat scenario som du har hittat på. Det existerar ju inte mer än i din fantasi!

Det här kan komma som en chock men livet kommer svida ibland. Allt kommer inte vara perfekt. Ibland kommer du göra misstag, bli ledsen, få skavsår, vara med om en olycka, bli förolämpad, göra fel, säga nåt dumt, få hjärtat krossat eller bli sjuk. Det är så det funkar att vara människa. Massor av bra grejer kommer hända också, men det blir betydligt färre såna när du inte vågar prova saker utan garanti för att det blir på precis ditt sätt.

Du har oändligt mycket att vinna på att lära dig att hantera dina motgångar istället för att undvika dem!

Din energi kommer mycket bättre till användning när du lägger den på att göra något som faktiskt stärker och utvecklar dig, än när du slösar bort den på att försöka undvika helt naturliga delar av livet.

Ett helt kapitel i min bok Dejting börjar med dig! handlar om att lära dig hantera jobbiga känslor, för vanligtvis är det bara det vi försöker undvika. Vi vill inte uppleva vissa saker, eftersom vi inte vet vart vi ska ta vägen när livet känns jobbigt. Det är därför vi undviker både yttre omständigheter som eventuellt skulle kunna bli jobbiga, och helt naturliga delar av oss själva, som våra känslor.

Men det funkar inte att leva så. När du lär dig att hantera utmaningar, besvikelser och motgångar, då är du fri. Det finns inget att undvika längre. Istället har du möjlighet att göra precis det du vill. Även om du inte vet hur det kommer gå.

 

Varukorg
Rulla till toppen