Tre problem med rådet “var dig själv”

1. DET SÄTTER DEJTANDET I EN SPECIALKATEGORI

Det finns många områden av livet att utvecklas inom och som människor lägger stora resurser och massor av tid och energi på att optimera. Ditt dejtande är inget undantag. Ett tillfredsställande kärleksliv är inte något magiskt som bara vissa råkar ut för. Det är ett livsområde som går att förbättra precis som alla andra. 

Aldrig någonsin har jag hört någon få rådet att vara sig själv när någon vill ha bättre fysisk hälsa eller ett mer spännande arbete. Men av någon konstig anledning förväntar sig människor att kärlekslivet ska fungera utan någon annan strategi än att “vara sig själv” – även när det helt uppenbart inte fungerar!

“Nej nej, gå inte till gymmet, du duger precis som du är! Var dig själv bara så ska du se att din goda kondition kommer när du minst anar det”.

“Jag skulle gärna jobba som civilekonom men det känns så otroligt krystat att plugga på Handels. Det är liksom inte jag och jag vill inte låtsas vara någon annan för att få jobbet.”

Du hör ju hur absurt det låter! Det handlar inte om att låtsas vara någon annan. Det handlar om att utvecklas som människa och om att ta ansvar för att göra de förändringar som behövs för att ditt liv ska blir som du vill ha det.

Är du inte nöjd behöver du ändra på något, så enkelt är det. Precis som vid alla andra förändringar i livet handlar det om att ta ansvar för dina resultat, se vad som inte fungerar och byta ut det mot något som funkar bättre.

2. DET GÖR DIG STATISK

Att vara sig själv innebär ofta att man fortsätter vara den version av sig själv som råkade uppstå när man formades av yttre omständigheter i början av livet, vilket inte alltid är optimalt. Just när det gäller relationer är vi otroligt präglade av de unika relationsmönstrena i vår ursprungsfamilj (som vi ofta är helt omedvetna om). Dessa är ofta varken sunda eller fungerande.

Under uppväxten råkar många också ut för diverse utmaningar (mobbing, övergrepp, besvikelser, högstadiet mm) som också formar oss. De flesta har i alla fall någon gång upplevt svek i kärlek och fått hjärtat krossat. Vi har varit olyckligt kära eller blivit nobbade vilket skapar rädslor för att bli sårad igen. För att undvika det skaffar vi diverse försvarsstrategier som istället för att skydda oss från det vi vill undvika snarare hindrar oss från att få det vi längtar efter.

Allt detta formar dig till den du är, om du inte gör ett medvetet val att rensa upp i din emotionella ryggsäck och se vilka mönster, sår och minnen du bär på, vad som behöver läkas och vad som behöver bytas ut. Men att inte göra detta utan bara “vara dig själv” innebär att du istället upprätthåller dessa dysfunktionella mönster och beteenden.

3. DET ÄR OMÖJLIGT OCH KONTRAPRODUKTIVT

Det är omöjligt att “vara dig själv” på kommando. När du är dig själv är du helt naturligt omedveten om dig själv. Det är liksom det som är hela grejen. När du umgås med nära vänner eller är i sociala sammanhang där du är trygg reflekterar du inte över vad du ska säga, hur det ska uppfattas eller vad någon tycker om dig, ditt utseende eller dina tankar.

Du bara är bara helt närvarande i stunden och uttrycker dig utan att fundera i förväg. Det är oerhört attraktivt, men som sagt också helt omedvetet.

Det gör instruktionen “var dig själv” helt värdelös för du VET INTE hur du är när du är dig själv. När du försöker komma ihåg hur du “brukar” vara när du är dig själv kommer du inte hitta något eftersom du inte vet hur du beter dig när du inte tänker på hur du beter dig:

Att uppmuntra någon att “vara sig själv” får istället motsatt effekt eftersom det riktar tillbaka personens uppmärksamhet på sig själv. Alltså precis där vi inte vill ha den. Det förvandlar dig till en extremt självmedveten och ganska krystad version av dig själv.

Resultatet blir att du tillbringar dejten med att tänka på dig själv och hur du uppfattas istället för att vara närvarande med personen framför dig. 

VAD SKA JAG GÖRA DÅ?

Om du nu inte ska fokusera på att “vara dig själv”, vad ska du göra istället? Jag föreslår två saker:

  1. Lär känna dig själv ordentligt. Reflektera över vem du är, hur du blev som du är och vilka sidor du kan jobba med. Men gör för allt i världen inte detta dejten. Det här är en helt separat process. Jag rekommenderar att du prioriterar den oavsett om du dejtar eller ej. Du kommer alltid att vara, och ha huvudansvaret för, den här människan som är du. Det är värt att investera lite tid, energi och pengar i att reda ut vem det är och se till att du mår bra och trivs med dig själv.
  2. När du väl sitter på en dejt, släpp fokus från dig själv och var istället nyfiken på mötet med den andra personen. Du vet, han eller hon som du är där för att träffa! Med andra ord, tänka på dig själv får du göra hemma. Rikta din uppmärksamhet mot att vara närvarande i stunden och nyfiket lära känna den andra personen. Det är betydligt bättre än att gå in i ditt eget huvud och försöka räkna ut om du är tillräckligt mycket av det ena eller det andra. Det enda du behöver vara är närvarande. Det kan du bara vara genom att släppa taget om dina tankar och uppleva stunden med dina fem sinnen.

Vill du ha hjälp med att förstå dig själv och släppa taget om snurriga tankar och dysfunktionella mönster? Läs mer om dejtingcoaching här!

Varukorg
Rulla till toppen