Är det synd om singlarna?

Många verkar tro det. Ibland är det nyfikna vänner och bekanta som medlidsamt utbrister “åååh, du hittar nog någon också ska du se…” *huvudet på sned*

Ibland är det singeln själv som fastnar i självömkan och frågor som “Vad är det för fel på mig? Varför förtjänar just jag inte kärlek?

Och visst kan det svida som fasen att vara singel ibland, det är jag den första att skriva under på. Haken är att det inte har särskilt mycket med att vara singel att göra.

Det kan svida som fasen att vara i en relation också.

Det svider ibland att vara människa! Oavsett alla yttre omständigheter.

Därför behöver vi reda ut vad som är vad, så du löser rätt problem när du vill skapa en förändring.

ALL YOU NEED IS LOVE – ELLER?

Väldigt många som kommer till mig för coaching är övertygade om att lösningen på alla deras problem är en partner. De har ofta redan ordning på resten; jobb, vänner, ekonomi, hälsa osv. Det är bara det här med att vara singel som är den sista pusselbiten.

Det som är intressant är att när vi coachat klart har den här inställningen förändrats radikalt, oavsett om klienten blivit ihop med någon eller ej.

För här kommer en liten spoiler: det är inte bristen på en pojkvän eller flickvän som är problemet. Ofrivilligt singelskap är bara ett symptom på det som egentligen är problemet; exempelvis tankemönster ens i närheten av “vad är det för fel på mig?” och “varför förtjänar inte jag kärlek och lycka?”

Sådana tankar kan fördärva en människa och är inte konstruktiva, verklighetsförankrade eller till hjälp för fem öre. Du är inte singel för att något är fel på dig eller för att du inte förtjänar vad du vill ha.

Däremot finns det annat som kan sätta käppar i hjulen för ditt dejtande. Exempelvis att du identifierar huvudsakligen mer med dina prestationer, känner dig som en dålig människa när något inte blev som du hoppades, låter andra människor definiera din självbild (“han ville inte ha mig = jag är dålig”) eller blir superstressad av ovissheten det innebär att tycka om någon.

Det här är saker som inte kommer gå över av att du träffar någon. Jag säger det igen för det är viktigt: En partner är inte lösningen på dessa problem.

Du skulle bara uppleva exakt samma sak fast i en relation.

INIFRÅN OCH UT

Så låt oss vända på steken. Vad tror du skulle hända med din inställning till dejtande om du kände dig värdefull oavsett vad du presterade?

Om du kunde definiera din självbild på egen hand så andras tankar om dig blev information om dem istället för om dig.

Om du kunde vara ditt lugnaste, klokaste och härligaste jag även med någon du är intresserad av?

Skulle inte det göra all skillnad i världen?

Du skulle förmodligen fortfarande vara intresserad av en relation, men inte på det där “jag-måste-träffa-nån-nuuu-som-kan-rädda-mig-från-mig-själv“-sättet.

Utan mer på ett “det-känns-så-himla-härligt-att-vara-jag-och-det-vore-härligt-att-dela-det-med-någon“-sätt.

En partner kan, bör och kommer inte vara lösningen på att du inte trivs som singel. Däremot: så fort du löst dina problem och slutat känna så, kommer det vara tusen gånger lättare att träffa någon.

Det är därför jag inte i första hand hjälper mina coachingklienter att träffa någon annan än sig själva. För så fort de fått tillbaka kontakten med sig själva blir det betydligt lättare och roligare att vara singel. Eller att träffa någon, om de heller vill det.

Paniken är borta. Och det är verkligen inte synd om dem.

* * *
Ladda ner Minipodden och prenumerera på Happy Datings nyhetsbrev:

Vill du prova en coachingsession? Klicka här.

Varukorg
Rulla till toppen