“Det låter så enkelt!”

En av de absolut vanligaste sakerna som klienter säger till mig under coachingsessioner är “Det låter så enkelt!”

Det är naturligtvis fantastiskt att lösningen på deras problem är enklare än de först trodde, men jag har aldrig hört någon säga detta med entusiastism i rösten. Istället finns det alltid en underton av besvikelse. Som om meningen bär på en outtalad fortsättning av självförebråelse: “Det låter så enkelt…varför insåg jag inte det här tidigare?”

Det finns massor av skäl till att du inte kommit på lösningarna på dina problem själv, och jag skriver mer om det längre ner. Men jag tror också att det har något att göra med att problemen känns så stora att vi förutsätter att lösningen också behöver vara stor och komplicerad. Vi tror att stora problem kräver stora insatser. Men det stämmer inte. Du behöver inte nödvändigtvis göra mycket. Du behöver bara göra rätt saker.

Det är som när datorn krånglar och du har provat “allt”. Till slut ger du upp och ringer supporten och det visar sig att problemet egentligen var jättelätt att lösa – när du känner till rätt kortkommando! Det var bara att trycka på tre olika knappar, inte så svårt. Men vet du inte vilka knappar som löser problemet verkar det fullkomligt hopplöst.

Jag tror mina klienter ibland får samma känsla som är man suttit och bråkat med datorn i flera timmar och supporten sen fixar det på tre minuter. Man inser plötsligt hur mycket tid, energi och jobbiga känslor man slösat helt i onödan.

KUNSKAP GÖR SKILLNAD

Om det nu är så enkelt, varför kommer vi inte på det själva? Skillnaden handlar om kompetens. Det spelar ingen roll att det är enkelt om du saknar rätt kunskaper. Det gäller IT likaväl som relationer och allt annat.

De allra flesta saknar hjälpsam kunskap om sina dejtingproblem. Det är ju inte som lär oss hur man gör! Istället sitter de flesta fast inuti sina egna huvuden där märkliga mönster från barndomen trängs med skumma ideal från alla tidningar vi läst sedan vi var 12. Och smöriga Hollywoodfilmer där allt är magiskt, lyxigt och enkelt och alltid slutar med att någon springer genom flygplatsen för att kunna uttrycka sin kärleksförklaring. Eller levererar ett perfekt “I’m sorry I love you”-tal på scen bara till dig. Och massor av hångel i regnet…

Dejtingpanik skildras rätt sällan på film på ett relaterbart sätt. Inte låg självkänsla, rädsla för närhet, skräck inför att bli avvisad eller överdrivet tankekaos heller. Det är liksom inte konstigt att vi har kunskapsluckor. Den verkliga kunskapen uteblir och ersätts med rätt knasiga fantasier baserat på sagor, filmer, historier och skeva sociala normer.

Allt det här sammantaget blir rätt rörigt till slut, både inom oss och när vi rent praktiskt försöker dejta.

ÖVNING GER FÄRDIGHET

Så vad är det egentligen som händer i coachingrummet som får så många att säga att det låter enkelt? Framför allt är det att vi i lugn och ro ifrågasätter många av de idéer som du kanske inte ens vet att du har men ändå agerar på.

Jag kanske kommer fråga dig hur du tycker att det funkat hittills att ge alla en chans. Hittills har ingen svarat att det funkar bra och när de slutar ge alla en chans och bara träffar personer som de faktiskt är nyfikna på, då blir allt såklart lite enklare… De hade bara inte gett sig själva tillåtelse att höja sina förväntningar men när jag säger åt dem att göra det låter det ju ganska självklart…

Om jag ber dig att vara mer nyfiken på din egen upplevelse och rikta din uppmärksamhet mot dina fem sinnen för att ta reda på vad du upplever låter även det ganska enkelt. Men du hade förmodligen aldrig självmant sett det som ett steg i lösningen på dina dejtingproblem.

Allt det här kan låta både stort, djupt och krångligt, men handlar i själva verket om att ge dig utrymme att utforska vem du är, hitta dina preferenser och sen praktiskt skapa möjligheter för att agera i enlighet med de preferenserna.

Det är såh coachingen går till. Krångliga missförstånd reds ut, och sen får du praktiska saker att öva på. Det kan fortfarande vara både utmanande och skitjobbigt, för enkelt är inte alltid lika med lätt, men så krångligt som du trodde att det skulle vara är det inte.

Det är bara ingen som har talat om för dig att livet kan vara enkelt eller att dina jobbiga problem kan ha lätta lösningar.

Är du trött på att krångla med dejtandet och vill uppleva lite enkelhet? Klicka här!

Varukorg
Rulla till toppen