Är du en duktighetsdejtare?

Hur mycket får någon möta av dig på en dejt? Finns det en chans att upptäcka vem du verkligen är eller visar du bara de “fina” sidorna?

Jag har skrivit många gånger förr (bland annat här) om vikten av att göra skillnad på ditt jobb-jag och ditt dejt-jag.

Ändå sitter många stenhårt fast i duktighetsfällan som gör att de bara vågar visa sina mest välpolerade och högpresterande sidor även när de dejtar.

Vi har ju fått lära oss att det är så vi ska göra för att bli omtyckta och få bekräftelse. Tyvärr fungerar det inte alls när du dejtar.

Här är en lista med fem konsekvenser av duktighetsdejtande. Känner du igen dig?

1. DU BLIR STÖDPERSON

När du är artig, formell och proffsig i din framtoning på en dejt kommer det att påverka vad människor känner sig bekväma med att prata med dig om. Duktighetsdejtande gör att du riskerar att bli mer coach, mentor, stödperson eller mamma än flirt.

Din dejt kommer märka att det är tryggt att be dig om råd och stöd (du är ju så van vid att ta hand om alla) och plötsligt sitter du och ger tips om lägenhetsaffärer, investeringar och karriärval och kvällen tar en helt annan vändning än du hade hoppats på.

2. DET SAKNAS EMOTIONELLT DJUP

Andra sidan av myntet är att din dejt kommer märka att du inte är bekväm med att prata öppet och sårbart om dina känslor, drömmar och erfarenheter (att praktiskt redogöra för dem räknas inte som sårbarhet). Även om du kanske längtar efter det och vill uppleva sådan kontakt märks det inte när du är upptagen med att prestera fram en trevlig dejt.

3. DU BLIR NOBBAD I ONÖDAN

Det kommer verka som att du inte är intresserad. Att visa upp din professionella och formella fasad är ett ypperligt sätt att få någon att känna sig dissad och därför inte höra av sig igen. Du kanske är supersugen på den här personen – kanske var det just därför du verkligen ansträngde dig och visade dina allra duktigaste sidor – men hur ska din dejt förstå det?

4. DET ÄR LAGOMTREVLIGT MED ALLA

Du har ingen aning om ifall ni passar för varandra när du tar på dig ordföranderollen och alltid ser till att det blir en “bra” dejt. Den andra personen kan bete sig nästan hur som helst och du kommer ändå se till att samtalet flyter, att ni har det trevligt och att det blir en bra kväll. Det gör att du aldrig får veta vem som klarar att vara intressant och trevlig utan din hjälp.

5. DEN RÄTTA KÄNSLAN UTEBLIR

Absolut ingen kemi alls har en chans att uppstå. Det är därför du får höra att “du är trevlig men…” Den rätta känslan saknas. Både du och dejten uppfattades absolut som trevliga, men det var just trevligt och inget mer. På en duktighetsdejt finns inte utrymme för sådant som känslor och flirt och därför kommer den rätta känslan alltid att saknas. Vill du skapa “den rätta känslan” behöver du lära dig att dejta på ett annat sätt, där du vågar vara sårbar, emotionellt öppen och personlig.

Det här blogginlägget är ett utdrag ur min e-bok Dejting börjar med dig! Boken lär dig att släppa taget om “duktigheten” och hitta ditt autentiska jag. Den finns som fysisk bok, e-bok och ljudbok i Happy Datings webshop.

Varukorg
Rulla till toppen