Bränt barn skyr elden. Och då blir det ju inte så hett…

Bränt barn skyr elden, det är helt förståeligt. Har du bränt dig på en öppen låga, då kommer du vara väldigt tveksam till eld. Har du bränt dig riktigt mycket kanske du till och med lämnar rummet när någon bara tänder en ljusstake, ryggar till när någon sätter ett tomtebloss i tårtan och några mysiga grillutflykter i skogen blir det definitivt inte tal om.

Du håller dig helt enkelt i elektriskt upplysta rum. Eller helt mörka. Det blir tryggast så. Det kan verka lite extremt, men du vill verkligen verkligen inte bränna dig igen. Du går visserligen miste om väldigt mycket ljus och mys, men du är i alla fall garanterat skyddad från att bränna dig.

Elden är naturligtvis en metafor för att bli emotionellt sårad, och det är precis såhär många av mina klienter förhåller sig till andra människor. De vägrar gå i närheten av elden, och sedan söker de upp mig och undrar varför de aldrig kommer åt den där varma goa känslan när de dejtar. Visst att det är “ljust” och “fint” och så ibland på en dejt, och vissa gånger finns det till och med elektriska flimrande lampor som liknar en ljuslåga, men värmen saknas. Och de ser inte själva att det beror på att de skyr elden.

UNDVIKA ELLER HANTERA?

Jag höra ofta klienter berätta om hur de undviker att flirta, ta kontakt eller släppa någon nära för de helt enkelt vägrar ta risken att bli bortvalda, sårade eller dumpade. De har satt en väldigt bestämd stoppkloss där. Problemet är bara att den stoppklossen står i vägen för allt som de längtar efter också…

Tänk om du istället för att undvika fick lära dig att hantera elden. Om du hade fingerfärdigheten som krävs för att tända ett ljus (du saknade förmodligen det den gången du brände dig så mycket), hade kunskaper om hur du på bästa sätt gör upp eld, och fick lära dig om brandskydd.

Tänk om du kunde hantera att bli bortvald, sårad eller dumpad. Tänk om det inte kastade dig ner i ett avgrundsjupt hål av sorg och smärta som påminner dig om alla andra gånger du känt dig bortvald, utanför eller övergiven. Tänk om du slapp undvika allt du är rädd för, och istället fick lära dig att möta det.

Steg ett är att göra skillnad på då och nu. Den rädsla du känner inför att bli sårad handlar inte om den nuvarande situationen. Att bli nobbad påminner dig om andra gånger när det faktiskt varit farligt att bli bortvald. Såhär.

Det är inte farligt längre. Obehagligt – absolut, men inte farligt. Om det känns så, om du inte kan göra skillnad mellan vad som är jobbigt respektive farligt, och om du saknar verktyg för att hantera jobbiga känslor, då kommer du fortsätta undvika elden. Och därmed också undvika det som kan leda till den närhet, kärlek och kontakt som du längtar efter.

TÄNK OM DU SLAPP VARA RÄDD

Tänk om du inte längre behövde vara rädd. Tänk om du visste att oavsett vad som händer kommer du kunna hantera det. Inklusive obesvarade sms, att bli bortvald och till och med få hjärtat krossat om det gick så långt. Tänk om dina känslor var som vädret. Du föredrar naturligtvis en skön sommardag framför oväder, men när regnstormen kommer kan du ta fram gummistövlarna och regnrocken. Det är ingen katastrof. Du vet att du klarar det och du vet att det går över.

Problemet är nämligen att när du undviker jobbiga känslor undviker du alla känslor, och då blir det väldigt svårt att lyckas med dejtandet… Om jobbiga känslor inte längre var något du behövde vara rädd för, tänk vilka möjligheter som skulle öppna sig sig då!

Egentligen lär jag inte mina klienter att dejta i särskilt stor utsträckning. Vad jag lär dem är att sluta vara rädda för det som de längtar efter.


* * * * * 

Vill du prova en coachingsession? Läs mer här! ALadda ner Happy Datings Minipodd och signa upp på nyhetsbrevet nedan:

Varukorg
Rulla till toppen