“Jag vill bara förstå vad som hände..!”

Många singlar jag möter blir helt hänförda och väldigt lättade över att förstå sig själva bättre genom coachingen. Livet blir väldigt mycket enklare när du förstår varför du är som du är, hur då hänger ihop med nu, och vilka blindspots du har som gör att det blir fel på exakt samma sätt dejt efter dejt.

Ännu bättre blir det när de får lära sig hur de kan ta hand om rädsla, nervositet och grubbeltankar. Men innan de gjort det är det riktigt lurigt att förstå varför de beter sig som de gör, känner som de gör och är som de är.

Trots att de flesta av oss knappt förstår oss själva utan hjälp utifrån har vi väldigt väldigt höga förhoppningar om att förstå andra människor. Särskilt någon vi gått på dejt med en eller ett par gånger…

LÄGG NER!

För mig som dagligen sitter i samtal med människor som helt öppet berättar allt om sina kärleksliv finns det bara en sak att säga om detta: lägg ner att försöka räkna ut vad som rör sig i din dejts inre! Lägg ner det bara! Människor bär på så oändligt mycket vi inte har en aning om och aldrig kan räkna ut.

Tack vare att jag har en akademisk coachutbildning, en kunskap om dejtingpsykologi de flesta saknar och det faktum att mina klienter berättar ALLT om sig själva kan vi tillsammans skapa klarhet och nysta ut deras tankar, känslor, mönster och reaktioner.

Men att du skulle kunna göra det på egen hand om någon du chattat med ett par dagar och träffat i några timmar – glöm det!

Slösa inte bort din energi på att försöka förstå människor du knappt ens känner. Du kommer inte hitta något. Vad du däremot förmodligen kommer göra är att börja leta fel på dig själv:

“Sa jag nåt dumt?”
“Var jag för mycket X/för lite Y?”
“Är jag för tjock?”
“Går det inte att tycka om mig?”

VEM KRITISERAR?

Rätta mig om jag har fel, men jag är ganska säker på att det där är saker som du tycker om dig, som inte har något alls att göra med vad personen du dejtar tycker om dig.

De flestas go-to-ursäkt när dejtandet känns jobbigt är nämligen att gå direkt till de saker de brukar kritisera sig själva för. Sen antar de att den de dejtar också tycker så och att alla eventuella tecken på ointresse beror på de grejerna. De blandar alltså ihop sitt eget inre med den andra personens. De utgår från att allt handlar om dem själva.

Men här kommer den stora twisten: andra människor har också issues! Även coola killar med magrutor! Även de med bra jobb och dyra kläder. Även de som jobbat med sig själva. Till och med personer som verkligen ser ut att ha sin shit together. Kanske särskilt personer som ser ut att ha sin shit together. (Varför tror du de är så angelägna om att få det att se ut så?)

Du ser ju ut att ha din shit together till exempel, eller hur? Kollar man på ditt instagramkonto ser ditt liv förmodligen väldigt härligt ut. Men det är ju ingen garanti för att man förstår varken sig själv eller någon annan.

Allt andra människor gör handlar faktiskt inte om dig. Det handlar väldigt mycket oftare om dem, på sätt som du inte har en aning om och aldrig kommer kunna gissa dig till (läs mer om det här).

VAD SKA JAG GÖRA DÅ?

Så vad är då lösningen? Du behöver inse att det är helt jävla omöjligt att räkna ut varför personen gjorde som den gjorde genom att grubbla på det. Det enda som kanske skulle kunna funka är att fråga rakt ut. Men, återigen, människor är dåliga på att förstå sig själva och du kommer förmodligen inte få svaren du söker då heller. Och eftersom din oro beror mer på att du är otrygg och självkritisk än på den andra personen ligger inte lösningen heller hos den andra personen. Däremot kan du ta bättre hand om dig själv när det känns så här.

Förslagsvis genom att skrota den omöjliga idén om att du på alldeles egen hand ska lyckas räkna ut vad som rör sig i andra människors djupaste inre. Sannolikheten för att du ska kunna grubbla dig fram till vad som händer i en annan människas psyke är 0%. Det går inte. Så sluta lägga energi på omöjliga saker.

Svaret på alla de frågor som spinner loss på repeat i ditt huvud (varför? hur? tänk om? kanske si? kanske så?) är: JAG VET INTE. Att du ställer frågan betyder att du inte har svaret. Det räcker så. Du kommer inte komma längre av att grubbla mer. Du behöver acceptera att du inte vet. Och istället vill jag att du fokuserar på något helt annat.

VAD TYCKER DU?

Du behöver inte förstå varför människor beter sig som de gör eller uttolka vad det betyder. Du behöver bara observera hur de beter sig och förhålla dig till det. Såhär:

  • Om någon inte hör av sig måste du inte veta varför eller tro att det är ditt fel. Det räcker med att konstatera att du vill dejta någon som hör av sig.
  • Om någon sa något märkligt måste du inte räkna ut varför hen sa det eller tro att det är ditt fel. Det räcker med att konstatera att du inte uppskattade kommentaren.
  • Om något skickar ett otydligt sms behöver du inte lägga massor av tid på att försöka avkoda det och tolka vad personen egentligen menar. Vad tycker du om meddelandet?


Det är förstås jättetråkigt om du tycker om någon som det inte funkar med, men så är det ibland.


Du behöver inte veta varför människor beter sig på sätt du inte uppskattar. Däremot behöver du sluta dejta personer som beter sig på sätt som du inte uppskattar.


Vill du ha min hjälp med det? Läs mer om dejtingcoahing här.

Varukorg
Rulla till toppen