Från gråt till skratt

Det är många som börjar gråta av ren lättnad under de första minuterna av coachingen hos mig bara för att det är så himla skönt att få prata om sina dejtingproblem med någon som inte dömer utan verkligen fattar och och dessutom utlovar hopp om bättring.

Och jag blir så lycklig varje gång det kommer en ny klient som sitter fast i detta för jag vet att vi ofta kan vända tårarna till skratt ganska snabbt. Det är inte ovanligt alls att någon som inledningsvis är helt förtvivlad över sin situation redan under första halvtimmen skrattar högt åt sina problem när vi rett ut vad det egentligen är fråga om. Ungefär såhär kan det låta:

Exempel 1
– Jag har verkligen testat allt men jag träffar aldrig nån. Jag har bytt jobb, flyttat, skaffat nya hobbies, gått på mingel, men det är ändå aldrig aldrig nån som blir intresserad av mig, vad är det för fel på mig?

– Jag tror inte det är något fel på dig, men jag blir nyfiken på hur du beter dig i de här situationerna. När du blir lite nyfiken eller intresserad av någon hur beter du dig mot den personen då? Flirtar du tex och visar att du vill ha kontakt?

– Ehh, nej alltså jag blir jättenervös och rätt tyst och tittar knappt på honom. Flirta vågar jag absolut inte och det vet jag inte ens hur man gör om jag skulle våga…

– Okej, så när du blir intresserad av någon ignorerar du honom och beter dig på gränsen till otrevligt. Sen går du hem och undrar varför du är singel? 😉

– Haha ja…

– Kan du se att det inte spelar någon roll hur många hobbies du skaffar eller kurser du går på så länge du har det här beteendet?

– Jo, det låter ju rimligt. Jag måste ändra beteendet alltså istället för miljön?

– Exakt!

Exempel 2
– Jag vågar inte dejta eller ens ta kontakt med någon för det känns alldeles för läskigt.

– Vad är det som kan hända? Vad är det du försöker undvika?

– Jag att bli avvisad tror jag…

– Vad skulle hända om du blev avvisad?

– Jag skulle bli så himla himla ledsen.

– Så du undviker att dejta eller ens prata med intressanta personer för att minska risken för att bli ledsen?

– Ja precis…

– Känner du att det funkar bra? Jag tycker att det, ironiskt nog, verkar som att du är väldigt ledsen…

– Haha jo, det är sant, det har kanske inte funkat så bra.

– Ska vi testa något annat istället då?


Exempel 3
– Jag fattar inte varför ingen vill stanna hos mig, jag vill ju träffa någon seriöst, inte bara dejta och ligga.

– Jag förstår. Hur tänker du att den du dejtar ska veta det?

– Vad menar du?

– Du berättade just för mig att du brukar matcha med någon på måfå när det gått ett tag sen din senaste dejt och gärna ger alla en chans. Du väljer alltså inte särskilt noga vem du går på dejt med. Du pratar inte heller om djupa eller personliga saker på dejten och “passar på” att ligga för att det är kul när du har möjligheten. Tänker du att den andra personen då uppfattar dig som “åh här är nån som är angelägen om att lära känna just mig och skapa djup emotionell kontakt inför framtiden” eller är det rimligt att de tänker “najs, hon vill också bara dejta ytligt och ligga”?

– Ehh, haha, när du beskriver det så är det kanske inte jättekonstigt att de inte tar det så seriöst… Så hur bryter jag det här mönstret?

Varukorg
Rulla till toppen