Är du för smart för att lyckas med dejtandet?

Oproportionerligt många av mina klienter är högintelligenta. Inte bara intellektuella utan extremt smarta. Trots att bara 2% av befolkningen kvalificerar till ett medlemsskap i Mensa är det betydligt fler än så bland personerna jag coachar.

Det händer anmärkningsvärt ofta att jag föreslår för klienter att de ska kolla upp om de skulle kunna vara medlemmar i Mensa. Framför allt för att ge dem bättre förståelse för sig själva. För många är detta en viktig nyckel till många relationella problem både i allmänhet och kopplat till dejtandet.

För din intelligens är ingen liten sak. Den påverkar hur din hjärna processar information, alltså hur du uppfattar dig själv, andra människor och själva verkligheten. Det i sin tur påverkar definitivt dina relationer till andra människor.

Om ni bokstavligen lever i olika versioner av verkligheten och uppfattar saker på helt olika sätt kommer det naturligtvis bli svårare att nå fram till varandra. Särskilt om ni inte ens vet om att ni ser helt olika saker fast ni tittar åt exakt samma håll.

SMART, ANNORLUNDA OCH UTANFÖR?

Det finns en idé om att det på något sätt skulle vara “bättre” eller snobbigt att vara ovanligt smart, och närmast arrogant att vara med i en förening som Mensa, där medlemsskapet baseras på just det. I själva verket stämmer detta inte alls.

Det främsta kännetecknet hos högintelligenta personer är inte att de känner sig bättre än alla andra. Tvärtom upplever de ofta både en stor frustration och känslor av utanförskap. Man passar ju inte in överallt när man befinner sig långt ut på vilken normalfördelningskurva som helst. Detta är något som de flesta högintelligenta verkligen känner av: att de är annorlunda och inte passar in. Den känslan leder ofta till att man anklagar sig själv för alla möjliga saker, men sällan för att vara “för smart”. Vilket ju i själva verket är problemet för dem.

Det innebär att om du är högintelligent utan att veta om det kan du leva ett helt liv av att känna dig understimulerad, missförstådd och utanför – helt i onödan! Men så fort du vet vad som gör dig annorlunda kan du ta hänsyn till det och skapa förutsättningar som passar dig.

(Det här gäller förresten inte bara högintelligenta utan även exempelvis introverta, HSP-människor och personer med ADHD. Inget av detta är “fel” eller något som kan eller bör förändras, men du måste veta detta om dig själv för att kunna skapa ett liv och relationer som är anpassade till det så du kan trivas, fungera och må bra.)

HÖGEINTELLIGENS OCH DEJTANDE

Ett lite ironiskt kännetecken för högintelligenta människor är just att de inte känner sig ovanligt smarta. Det är ju självklart för dem att tänka som de gör. Däremot upplever de ofta en enorm frustration över att andra inte fattar lika snabbt. De blir understimulerade i diskussioner som ofta känns ytliga, stör sig på kollegor som inte håller samma tempo och blir ofta uttråkade när de dejtar.

Humor är en annan viktig aspekt. Deras underfundiga skämt kan gå rakt över huvudet på folk och själva fattar de inte varför saker andra skrattar åt skulle vara kul.

En hög intelligens innebär att din hjärn är “hungrig” och naturligt nyfiken. Om du hela livet varit ovanligt nyfiken på att förstå avancerade processer och stimuleras av att utmana din hjärna kommer det ge dig referensramar som inte alla andra har. Att prata om sånt som du tycker är superspännande kan därför bli ensamt många gånger när andra antingen inte förstår vad du pratar om eller inte tycker det är intressant.

Det här skapar som du säkert förstår, och kanske har erfarenhet av, lite speciella omständigheter när det kommer till sociala sammanhang som vänskap och dejtande. Som grädde på moset när det kommer till dejtande ger en lätthet inför intellektuella utmaningar inga försprång när det kommer till emotionell intelligens. Det hjälper inte att du är skitsmart när du vill skapa emotionell och flirtig kontakt.

Tvärtom kan din stora lätthet och vilja att förstå ställa sig i vägen när det kommer till sådant som är viktigt i nära relationer som att känna, njuta och relatera baserat på upplevelser och erfarenheter som du kanske inte ens har eller kunnat föreställt dig.

MOTSTÅND MOT HÖGINTELLIGENS

När du känner till vilka gemensamma nämnare som ofta finns hos högintelligenta personer är de ganska lätta att känna igen. Börjar jag ana vissa tendenser hos någon jag coachar frågar jag ofta om personen någon gång gjort ett IQ-test.

Vissa har gjort det och vet att de ligger långt över snittet medan andra knappt ens vill närma sig begreppet när jag föreslår att de kollar upp sin IQ-nivå. Intressant nog är det exakt samma motargument som kommer upp varje gång:

  • Nej nej, jag är inte smart på det sättet.
  • Jag vågar inte göra ett IQ-test, tänk om jag är korkad.
  • Är det inte bara jätteknepiga kufar som är medlemmar i Mensa? (Nej, det är en social förening för alla möjliga människor som genom föreningen äntligen hittat likasinnade.)
  • Det låter som en förening för inbördes beundran. (Nope. Ingen i Mensa kommer bli imponerad av att du är smart.)

Om det är vad du tänker när du läser det här blogginlägget vill jag också att du reflekterar kring om även följande saker stämmer in på dig:

  • Skolan var enkel, ofta tom tråkig.
  • Livslång känsla av att vara annorlunda och inte passa in med jämnåriga.
  • Frustration gentemot chefer och överordnade eftersom du ofta har större förståelse än de, men det är de som har mandat att ta besluten.
  • Du reflekterar snabbare, djupare och i fler steg än de flesta andra och förstår inte varför omvärlden inte hänger med i resonemangen.
  • Du har lätt för att överblicka stora mängder information, tex leda avancerad projekt eller reflektera över samhällets eller arbetsplatsens uppbyggnad.
  • Du förundras över (läs: stör dig på) att andra inte fattar saker som du ser som enkla eller självklara.

Låter det bekant?

Om du känner igen dig kan du göra Mensas provtest på 10 minuter på hemsidan. Det ger dig en hint om hur väl du skulle klara det riktiga testet.

Visar det sig att du ligger långt ut på skalan när det kommer till intelligens föreslår jag att du reflekterar över hur det format ditt liv, din världsbild dina intressen och dina relationer.

LÅT HJÄRNAN VARA MED

Även om jag ofta pratar om vikten av emotionell kompetens och att inte fastna uppe i huvudet när du dejtar är ditt intellekt också en viktig del av dig och något du måste ta hänsyn till. Du bör fortfarande inte fastna i att bara diskutera smarta saker när du dejtar, men har du en hungrig hjärna behöver du dejta någon du kan göra det med – också!

Många ser det här som en så självklar del av sig själva att de inte tänker på att det är en grej, men det är jätteviktigt! Du kommer inte kunna vara ihop med någon som du inte kan ha spännande samtal och diskussioner med; du skulle sannolikt bli rätt uttråkad.

Ta därför ditt behov av intellektuell stimulans på allvar i ditt liv och i ditt dejtande. Sök dig till sammanhang där din hjärna får vad den behöver – även är du dejtar!

Vill du kunna diskutera samhällsfrågor, världsnyheter och liknande saker med personen du dejtar/är ihop med?

Är det viktigt för dig att kunna diskutera ditt arbete med en partner?

Tycker du att intelligens är sexigt?

Då behöver du leta efter någon som matchar dig i det.

Du behöver börja umgås, mingla och dejta i miljöer där intellektuella intressen är en gemensam nämnare.

Många som är Tindertrötta och gör en ansträngning för att träffa människor på analoga vis gör ofta det med en liten för praktiskt inställning. De börjar dansa, testar en ny träningsform eller går på olika mingel mm. Det är förvisso toppen, men inget av dessa exempel är särskilt intellektuellt inriktade.

Utforska istället att börja röra dig i start up-kretsar, gå på spännande föreläsningar, hitta sociala sammanhang i din bransch eller sök dig till gemenskaper som kretsar kring sådant som livsåskådning, politik eller samhällsfrågor.

Vill du läsa mina krönikor i Mensas medlemstidning hittar du dem här och här.


Varukorg
Rulla till toppen