Kan du ana vad som är möjligt? Eller är du fast i det förflutna?

En av de främsta anledningarna till att människor nöjer sig med tråkiga dejter och kassa relationer är att de inte vet vad som är möjligt. Ofta grundar vi nämligen vår idé om vad som kan hända på vad som hänt tidigare. Det blir ju inte så muntert om erfarenheterna vi har bakom oss är dåliga.

Det extremt stora misstaget vi gör då är att vi då blandar ihop “mina högst personliga erfarenheter” med “allt som är möjligt”. Det är inte i närheten av samma sak!

Det du har varit med om är en mikroskopisk del av allt som skulle kunna hända i världen. Det har också hänt av helt logiska skäl. Orsak och verkan: det är inte en slump att vissa saker hänt dig många gånger. Det är en konsekvens av vad du lärde dig om livet och nära relationer från det att du var barn och på hela vägen genom ditt liv. Fortsätter du följa dessa mönster fortsätter samma saker att hända.

Inte för att det är det enda som kan hända, utan för att det är det enda resultat du vet hur man skapar. Medvetet eller omedvetet, frivilligt eller ofrivilligt.

GAMLA MÖNSTER SKAPAR GAMLA RESULTAT

Är du van vid att tänka och analysera men ovan vid att visa känslor och vara sårbar kommer du bete dig så även när du dejtar. Då kan inget klick, ingen gnista och ingen emotionell kontakt uppstå. Människor som redan är emotionellt öppna kommer uppfatta dig som opersonlig. Andra emotionellt avstängda personer kommer det såklart inte heller uppstå någon vidare kemi med. Det betyder inte att det måste vara så här, det betyder bara att du (ännu) inte lärt dig skapa emotionell kontakt. Det är är supervanligt, och det går att lära om.

Blev du konstant kritiserad av en förälder under din uppväxt kommer du sannolikt fortsätta tro att det är okej att bli behandlad så och fortsätta umgås med människor som beter sig så. Det betyder inte att det är okej eller att alla människor beter sig så. Det är bara det enda du känner till.

Har du ett mönster av anpassning kommer du tro att människor bara gillar dig när du anpassar dig. Det gör att du kommer umgås med personer som i bästa fall inte har något emot det, i värsta fall utnyttjar det. Människor som blir obekväma av du anpassar dig eller föredrar att umgås med personer med en egen vilja kommer undvika dig. Då kommer det för dig se ut som att de inte finns. Men de finns bara inte i din närhet. Så fort du slutar anpassar dig kommer de börja dyka upp.


NÄR DET “OMÖJLIGA” HÄNDER

När du får lära dig att bryta gamla mönster kommer du snabbt märka att helt nya saker plötsligt börjar hända. Det dyker upp personer som är vänliga och peppande istället för kritiserande. Du börjar connecta på djupet med andra som också vill och kan göra det. Det dyker upp nya vänner som uppskattar att du sätter gränser och delar dina tankar. Det är är fantastiskt när det händer, men här kommer ofta nästa tankevurpa.

Det kan nämligen se ut som att det är den andra personen som är väldigt speciell. Du är inte van vid det här nya och ser inte att du bidragit till det själv. Då finns risken att du kommer bli superneedy på den här nya personen. Det kanske är den första någonsin som varit riktigt charmig och vänlig mot dig, eller som du upplever en helt ny sorts emotionell värme med. Det leder ofta till att vi blir jääätterädda för att förlora den personen. När rädslan dyker upp kommer ofta också gamla mönster tillbaka, och så börjar det om från början…

Därför är det viktigt att veta att det vanligtvis inte är en extraordinär person som du upplever den nya bättre kontakten med. Hen var bara först. Återigen gäller att dina personliga upplevelser inte är samma sak som allt som är möjligt. Att du bara känt den den här kontakten en med en person betyder inte att det är den enda du kan känna så med. Det finns många fler personer du kan uppleva det med, eftersom du själv skapar kontakten! 50% av alla dina möten, dejter och relationer består ju av dig. Så tro aldrig att något fint som finns mellan dig och någon annan bara beror på den andra.

DET RÄCKER INTE ATT TRÄFFA RÄTT PERSON

När du kan skapa öppen, varm, personlig, sårbar och emotionell kontakt med en person kommer du kunna göra det med flera. Motparten behöver såklart också vara öppen för det, men hur andra människor beter sig är utom din kontroll. Det enda du kan styra över är dina egna mönster och vad du själv tar med dig in i ett möte med någon.

Tyvärr får vi ofta detta om bakfoten. Vi tänker att om vi bara “träffar rätt person” så ska den där autentiska, flirtiga, varma och kärleksfulla kontakten uppstå helt av sig själv. Vi förväntar oss det även om vi genomgående i livet vägrar vara sårbara, anpassar oss istället för att vara oss själva, inte kan ta emot en komplimang eller blir livrädda av närhet. Tyvärr funkar det inte så. Det spelar ingen roll vem den andra personen är om du fortsätter göra saker som inte funkar eller har dysfunktionella mönster som står i vägen.

Det räcker alltså inte att träffa rätt person. Vem du är – och vad du gör! – spelar också roll. Lyckligtvis är det något som du i allra högsta grad har makt över. Oavsett hur det varit tidigare.

Vill du ha hjälp med att bryta gamla mönster? Läs mer om coaching här.

Varukorg
Rulla till toppen