Nya tider ställer nya krav på våra relationer

Det är historiskt unikt att kvinnor har makten över sina egna liv på det sätt som vi har idag. Det har aldrig existerat tidigare i historien att kvinnor försörjer sig själva, har rätten till sin egen sexualitet och inte blir utstötta ur samhället av att skilja sig och göra egna val.

För oss är det kanske självklart, men vi behöver inte titta särskilt långt bakåt för att få en helt annan bild. (Hur levde din mormor?) Vi behöver inte heller flytta oss särskilt lång geografiskt idag för att se betydligt mer begränsande livsvillkor för kvinnor i andra delar av världen.

Elizabeth Gilbert pratar fantastiskt klokt om detta i den här korta videon (3 min). Hon påpekar att det nästan helt saknas exempel, berättelser, förebilder och arketyper gällande den moderna västerländska kvinnans livsvillkor, för att det är så nytt. Lyssna på vad hon säger i videon innan du läser vidare.

Ingen har gjort det här förut! Inga kvinnor i världshistorien har haft den frihet vi i väst har idag. Det här är såklart en fantastisk möjlighet men också en stor utmaning. Vi förväntas nämligen ha full koll på vad vi håller på med och veta hur vi ska förvalta vår frihet trots att allting är så nytt.

Det finns massor av nya förväntningar och ideal, som ofta inte alls går ihop med varandra. Mycket förväntas av oss helt utan att någon förklarar hur det ska gå till. Resultatet blir en generation av kvinnor som upplever att de misslyckas med att få själva livet att gå ihop.

“We don’t have centuries and centuries of role models and mythologies to look back to at how you do it, because no one ever was given what we were given.

We don’t have literate, articulate, financially autonomous, biologically autonomous women to look back at through history cause they didn’t exist. We’re just starting. So of course we don’t totally know how to do it yet.”

NYA LIVSVILLKOR = NYA RELATIONER

De nya fria livsvillkoren förändrar förstås också förutsättningarna för våra relationer. En kvinna som lever i frihet och självbestämmande har naturligtvis helt andra förhoppningar, förväntningar och krav på en relation än någon som är beroende av att en man försörjer henne och deras gemensamma barn för att inte bokstavligen hamna på gatan och bli socialt förskjuten.

Livet har förändrats radikalt på kort tid och det förändrar relationsdynamiken rejält. För 100 år sedan var definitionen av “en bra man” någon som kunde försörja dig och helst inte var otrogen eller slog dig så mycket. Men gjorde hand det fanns det inte särskilt mycket du som kvinna hade att sätta emot på den tiden.

Idag bidrar en man mer till sin partner och familj genom att ha koll på öppettiderna till mataffären, emotionell kompetens och goda föräldrafärdigheter än genom att kunna jaga eller ha hög lön. Det handlar inte längre om att överleva tillsammans. Vi är tillsammans för att vi vill, inte för att vi måste. Det är något helt annat!

Frågan idag är vad du vill skapa tillsammans med en partner och vad ni vill att relationen ska innehålla.

VET DU VAD DU SÖKER?

När våra livsförutsättningar har förändras så mycket är det nödvändigt att vi också uppdaterar vår bild av vad relationer är. Vi behöver ha en klar bild av vad vi vill att de ska innehålla och varför vi överhuvudtaget har dem.vSå frågan är: vet du det? Gör du det? Har du reflekterat över vad som är viktigt för dig?

En fråga jag ofta ställer till coachingklienter är “vad ska du ha den här pojkvännen till?” Många känner bara starkt att de vill – eller borde – vara ihop med någon, men har inte reflekterat längre än så.

Det går att ha en relation på tusen olika sätt, precis som att det går att vara singel på tusen olika sätt. Det finns inte längre några färdiga mallar utan det står dig helt fritt att välja vad du vill fylla ditt (kärleks)liv med. Och då är det superviktigt att du reflekterar över hur du vill leva innan du gör dina val. Och fortsätter reflektera efter att du gjort dina val, för du kan alltid välja om.

Annars kommer varje val komma med en sidoportion av FOMO (fear of missing out) för det är väldigt mycket du väljer bort varje gång du väljer något. Genom att reflektera över vad som passar, fungerar och är viktigt för dig kan FOMOn sakta men säkert bytas ut mot JOMO (joy of missing out).

När du vet vad som är rätt för dig och inte, blir det enormt mycket lättare att göra bra val, och inte minst att räkna ut var du ska leta efter det du söker.

* * *

Just nu finns det plats för ett fåtal nya coachingklienter med start i januari 2019. Läs mer här!

Varukorg
Rulla till toppen