Du blir inte omtyckt genom att försöka bli omtyckt!

Det finns en fråga jag får med jämna mellanrum i lite olika former. Det kan till exempel låta såhär:

Hur gör jag för att bli omtyckt?
Hur blir man en sån som folk gillar?
Hur ska jag bete mig för att killar ska vilja vara med mig?

Alla människor har behovet av att känna sig inkluderade, accepterade och en del av en större gemenskap. Sett ur det perspektivet är det här helt naturliga frågor att ställa. Problemet är att du börjar i helt fel ände. För bästa sättet att bli omtyckt är inte att göra en massa saker för att bli omtyckt – särskilt inte av så generella grupper som “folk” eller “killar”!

Den som söker efter andra människors bekräftelse och uppskattning på det här sättet gör det vanligtvis för att de inte bekräftar och uppskattar sig själva. Och där har vi det egentliga problemet!

1. TYCKER JAG OM MIG?

Om du inte tycker om dig själv kommer det bli svårt att umgås med andra människor som tycker om dig. Deras syn på dig matchar nämligen inte din självbild, och det kommer skapa en inre konflikt. Jag har sätt hundratals exempel på klienter som blir extremt misstänksamma när någon beter sig schysst mot dem och visar intresse:

“Vad är det här för konstigt?”
“Försöker han lura mig?”
“Kan han inte få någon bättre?”

Uppskattningen når liksom inte fram för det är svårt att ta in att någon tycker om dig mer än du tycker om dig själv.

Det är också svårt för andra att övertyga dig om att du är bra och värd deras uppskattning, och det är inte heller deras uppgift att göra det. Det är din uppgift att inse att du är bra. Därför är det en förutsättning för andras uppskattning att du har en god relation med dig själv.

Vill du ha praktiska tips och verktyg för att stärka relationen mellan dig och dig har jag bloggat om det här och här, och här finns en artikel jag skrivit i Aftonbladet om att stärka sin självbild.


2. TYCKER JAG OM DIG?

Det finns en sak till som du behöver reflektera över innan det blir relevant att fundera över om någon gillar dig. Det är om personen ifråga är någon som du tycker om, mår bra av att umgås med och respekterar. Det finns ingen mening med att vara omtyckt av personer du själv inte uppskattar.

Målet är inte att du ska bli omtyckt av “folk”, “alla” eller “killar”. Målet är istället att själv bli klar över vilken typ av personer som du själv tycker om och passar ihop med. Sen kan du söka dig till sociala sammanhang som där sådana personer finns. Väl där har du möjlighet att skapa kontakt och lära känna människor som du själv valt på dina villkor.

Därför behöver din väg till att bli omtyckt gå genom att först och främst bli klar över vilka människor du gillar och längtar efter. Det fina är att genom att stärka upp relationen med dig själv kommer du få en mycket klarare bild av vem som passar dig och vad du gillar.

3. TYCKER DU OM MIG?

När du etablerat en fin relation med dig själv och skapat klarhet över vilken typ av personer du trivs ihop med, då kan du börja fundera över att skapa ett ömsesidigt gillande mellan er.

Det blir oerhört mycket lättare att göra det när du är en trygg person med en sund och positiv självbild. Ännu lättare blir det när du gör det med sällskap som du uppskattar och medvetet valt. Det blir enklare för dig att uttrycka genuin uppskattning för andra utan needyness och det kommer kännas mer självklart att bli omtyckt tillbaka..

Och skulle någon inte vara superförtjust i dig spelar det inte så stor roll när den viktigaste personen av alla – du själv – redan tycker om dig. Det finns helt enkelt en anledning till att det pratas så mycket om att självförtroende är attraktivt. Det är något genuint och autentiskt tilltalande med personer som trivs med sig själva, vet vad de tycker om och har standards för vem de umgås med.

Vilket är raka motsatsen till att undra vem man ska vara för att folk ska tycka om en. 

Varukorg
Rulla till toppen