Till alla mina coachingklienter (gamla, nya och kommande)

Alla jag coachar har redan provat allt som de kan komma på. De är pålästa, har dejtat mycket och verkligen reflekterat över sig själva och sina mönster. Ändå har de inte hittat de lösningar som under coachingen blir väldigt uppenbara. Och det är ju hela poängen, för hade de kunnat hitta dem själva vore det ju helt onödigt att anlita mig. Men för många är detta väldigt utmanande. De är nämligen inte vana vid att inte ha alla svar.

De flesta jag coachar är högpresterande, smarta och vana vid att ha koll på läget. Men under coachingen har de ju inte det och det tar en stund för vissa att inse att de inte kommer på coachingen för att veta bäst, imponera på mig eller vara duktiga. Raka motsatsen faktiskt.

Eftersom det är både sårbart och utmanande att överhuvudtaget gå till en coach och att jobba med sina gamla mönster triggar det i sin tur ofta andra mönster kopplat till själva coachingen. Det är till exempel jättevanligt att coachingklienter blir jätterädda för att göra fel eller misslyckas med coachingen, försöker jämföra sig med andra klienter för att försäkra sig om att det går tillräckligt bra för dem själva, vill kontrollera coachingens utveckling, försöker räkna ut vad som ska hända härnäst och tycker det är jobbigt att avsluta vid sista sessionen

Allt det här är ju egentligen inte konstigt alls utan exakt samma problem som de har när de dejtar. De är rädda för att göra fel, misslyckas och förlora kontrollen då också. De jämför sig med andra, vill styra hur det går, försöker se in i framtiden och är rädda för avslut då med.

Det här går alltså helt och hållet hand i hand med anledningen till att de kommer på coachingen från första början, och det är helt okej att det är så. Det hör ju ihop. Lyckligtvis går lösningarna också hand i hand. Genom att bli mer och mer avslappnad i förhållande till coachingen blir det också lättare att slappna av i dejtandet.

NÅGRA SAKER JAG VILL ATT DU SKA VETA

Eftersom jag ser att många klienter kämpar med sina gamla kontrollbeteenden även i förhållande till coachingprocessen finns det några saker som jag vill att du ska veta, oavsett om du just nu sitter och funderar på om att skaffa en dejtingcoach eller om du är en av mina befintliga klienter:

Du ska inte ha koll. Din enda uppgift som coachingklient är att vara riktigt förvirrad och ha massor av problem. Att åtgärda det är mitt ansvar, inte ditt. Du behöver bara fokusera på att vara förvirrad, det är helt i sin ordning att du är det.

Du kommer inte kunna räkna ut vad som ska hända. Visste du det skulle du vara coachen istället för klienten… Det är inte din uppgift att förutse slutet av processen innan du har börjat eller ens när du är mitt uppe i den. Det är som att vara frustrerad över att du inte vet hur en film ska sluta innan du sett klart den. Lugn bara lugn, du kommer få veta hur det går, regissören har tänkt ut allt i förväg så att du bara ska kunna kolla på filmen och låta berättelsen veckla ut sig en scen i taget.

Du tvivlar på hur det ska gå för att du inte kan se in i framtiden. Du har ju aldrig gjort det här förut, men det har jag. Bokstavligen tusen gånger. Jag har koll på coachingprocessen så att du slipper. Din enda uppgift är som sagt att inte ha koll. Kan du unna dig det och låta mig ha koll på läget går allt jättemycket lättare än om du försöker ha koll (=göra mitt jobb) trots att du är helt okvalificerad.

Det går inte ut på att göra rätt. Den invanda duktigheten gör att många verkligen verkligen vill lyckas med tex alla hemuppgifter jag ger dem. Men coaching går inte ut på att göra allting perfekt. Oavsett vad som händer eller inte händer med hemuppgiften och allt annat så kommer det ge oss relevant information att prata om på nästa session. Ibland behöver uppgiften korrigeras något, eller hela coachingfokuset styras om, men oftast bär “misslyckade” hemuppgifter på ny information som är jätteviktig. När vi pratar om varför det inte gick som vi tänkte leder det alltid till nya insikter som uppenbarligen är mer relevanta just då, och så coachar vi vidare utifrån dem.

Du vet inte vad som är “rätt”. Det gör inte jag heller. Efter tusen klienter har jag lärt mig att coachingprocessen inte är spikrak utan går både upp, ner, runt, gör loopar emellanåt och till och med går bakåt ibland. Sen fortsätter den åt något annat håll, och snurrar lite till, men slutstationen brukar vara väldigt tillfredsställande. Utifrån min coachroll kan jag förutse att det kommer vara oförutsägbart och att det är helt i sin ordning, men många klienter blir jättefrustrerande och vill se spikraka resultat NUU! Men det är tyvärr inte så det fungerar, särskilt inte eftersom ett jättestort dejtingproblem är just att många vill se spikraka resultat NUU! Men process och resultat är två helt olika faser. När du är mitt uppe i en storstädning kan det se kaotiskt ut men det är en nödvändig fas för att komma åt allt det välstädade.

Den allra viktigaste faktorn är att du har fått nog. Många har tänkt massor av gånger att de ska testa lite till själva på egen hand men till slut insett att de behöver hjälp. Vilket är toppen, för det innebär att när de väl dyker upp på sin första session är de verkligen redo, och det gör coachingen väldigt effektiv. Det krävs att du har fått nog för att du ska ha motivation att bryta dina gamla mönster.

Även om jag lägger stor vikt vid att hålla coachingen enkel, konkret och till och med rolig är det ingen spa-behandling att gå emot de mönster som hållit dig trygg sedan barndomen. Vilket är en viktig del av coachingen, för om dina gamla strategier inte funkar längre behöver vi byta ut dem. Det leder vanligtvis snabbt till nya resultat, men känns ofta så nytt och därmed läskigt att det krävs att du är riktigt jäkla trött på att ha det som du har det för att våga.

ÄR DU REDO FÖR FÖRÄNDRING?

Kan du förställa dig vad som skulle vara möjligt om den energi som just nu går åt till dina dejtingproblem kunde läggas på roligare saker?

  • Hur mycket bättre skulle du må om du slapp ha dejtingpanik?
  • Hur mycket mindre stressad skulle du vara om du inte hela tiden oroade dig för din framtid, ditt kärleksliv och dina chanser att få barn?
  • Hur mycket mer pengar skulle du tjäna om du la all den här energin på din karriär istället?
  • Hur mycket mer energi skulle du ha om du levde ditt liv för dig istället för att anpassa dig till andra hela tiden?
  • Hur mycket tankekraft skulle du spara om du inte tvivlade på dig själv och konstant jämförde dig med andra?
  • Hur mycket tryggare skulle dina vänskapsrelationer kännas om du slapp vara avundsjuk på deras relationer och ständigt parera jobbiga frågor om hur det går med dejtandet?
  • Hur många andra drömmar skulle du ha tid, ork och mod att förverkliga om dejtandet kändes enkelt och roligt?

Om du vill bli coachad av mig har jag möjlighet att ta emot ett fåtal nya coachkingklienter vid några tillfällen per år, och i annat fall ställs du på väntelästan.

Coachingpaketet innehåller fem sessioner eftersom de flesta inte behöver mer än så för att lösa sina dejtingproblem. Mellan coachingsessionerna får du konkreta hemuppgifter och har tillgång till mig över mail.

Allt du behöver veta står här.


Ett utmärkt budgetalternativ till coaching, och ett bra sätt att förbereda dig inför din första session, är att läsa min bok “Dejting börjar med dig!

Varukorg
Rulla till toppen